Bio szféra

Neonhal zenekar

Eredet: Debrecen
Alakulás: 2015
Műfaj: Christ N’ Roll

keresztény rock, keresztény zene

“Éneklek Neki és ha kell táncolok, nem érdekel, hogy bolondnak tartotok
Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem, ez már rég nem csak az én történetem!”
Neonhal – Éneklek Neki

A rockzenéhez sokan negatív absztrakciókat társítanak, de a Neonhal számára a rockzene egyszerűen kortárs népzene. Ahogy Dávid, aki “teljes erővel táncolt az ÚR színe előtt” a saját korának jellegzetes hangszerein megszólaló zenére, mi is gitárral, dobbal zenét alkotva ilyen táncra hívunk mindenkit!

A zenekar célja rámutatni arra: nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk. Isten és ember, hit és vallás, hitünk megélése a mindennapokban: e témák köré fűzhetjük fel dalszövegeinket.

A rockzene a lázadók zenéje volt a kezdetektől, a Neonhal is lázadásra használja, demonstrálva, hogy szemben állunk a csökevényes tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett. Jelmondatunk: Ússz az árral szemben!

“Dávid és Izráel egész háza pedig szent táncot járt az ÚR színe előtt mindenféle ciprusfa hangszernek, citerának, latnak, dobnak, csörgőnek és cintányérnak a kíséretével. … Dávid is visszatért, hogy megáldja háza népét. De Míkal, Saul leánya kijött Dávid elé, és ezt mondta: Milyen dicső volt ma Izráel királya! Úgy mutogatta magát szolgáinak a szolgálói előtt, ahogyan csak féleszű ember szokta magát mutogatni! Dávid ezt felelte Míkalnak: Az ÚR színe előtt jártam szent táncot, aki engem választott apád helyett és egész háza népe helyett, és engem rendelt az ÚR népének, Izráelnek a fejedelmévé. Igen, az ÚR színe előtt! És ha még ennél is jobban megalázkodom, és még alávalóbb leszek magam előtt, akkor is tisztelni fognak a szolgálók, akiket te emlegetsz.” Sámuel 2. könyve 6. fejezet

Tagok

Nagy Tamás Imre – ének, gitár

„Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem.” (Zsolt 13-6b)

Györki Szilvia – dob, vokál

2008-ban kezdtem el a dobolást a debreceni Rocksuli diákjaként. Itt alakult meg a Strings Of RnR nevű, egy idő után már csak lányokból álló zenekarom. A banda feloszlása után két évig távol maradtam a zenéléstől, mert kislányom született. 2015 tavaszán jött a Neonhal. Jó visszatérésnek gondoltam, de sokkal többet kaptam ennél. Új lehetőséget, új barátokat és új életfelfogást. Ez már nem csak a zenélésről szól. Az üzenet, amit a csapat képvisel, sok mindent megváltoztatott bennem is.

Keveházi Tamás – gitár, vokál

2015 augusztusában csatlakoztam a zenekarhoz. Polgári foglalkozásom néptáncpedagógus. Fontos számomra, hogy a banda hittel átitatott, pozitív üzeneteket közvetít a közönség felé, emiatt kedvenc Neonhal dalaim a Valaki hív és a Kivezet. Korábban oszlopos tagja voltam a méltán hírhedt, undorgrund Arc Öntevékeny Csoportnak. Kedvenc előadóim a Queen, King Crimson, Pink Floyd, Rival Sons, Chet Baker, nagy tisztelője vagyok Pete Thorn-nak, Földes László Hobo-nak és a (ma már nem működő) debreceni Bugs zenekarnak.

Burai Sebestyén – basszusgitár

Számtalan stílusú, felfogású zenekar és közel 25 év zenélés után talált rám a Neonhal. Ebben a zenekarban azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek a zenélésben, új dalokhoz adhatom hozzá a saját ötleteimet, alakíthatom őket.
Zenei ízlésem egyszerű:
1. The Beatles
2. Frank Zappa
3. minden más

 

A Neonhal sztori

– 2012-2013. Nagy Tamás Imre hozzákezd saját dalainak rögzítéséhez Csatlós Pál házi stúdiójában. A munkálatok komótos tempóban folynak, időnként le is állnak, míg végül 2013 decemberében megjelenik a “Galaxis útikaluz poposoknak” című album. A hitre jutásról szóló albumról 2014 elején az akkori MR2 Petőfi Kultúrfitnesz című műsorában Horváth Gergely beszélget NTI-vel.

– 2014-2015. Elkezdődik a következő lemez felvétele. Az alapvetően akusztikus gitárokra épülő, az előzőnél gazdagabb hangszerelésű “Kivezet” 2015 májusában lát napvilágot. Itt az ideje, hogy az eddig alapvetően egy emberen alapuló produkció koncerteken is megmutassa magát a közönségnek. Szerveződni kezd az élő, lélegző, eleven Neonhal. 2015. szeptemberben elkezdődnek a próbák.

– 2016. Hosszas próbafolyamatot követően májusban debütál a zenekar. Nyári fesztiválfellépések, őszi megmérettetés a Cseh Tamás program induló zenekarokat támogató projektjében – nem kaptak támogatást -, s új dalok rögzítése. Decemberben megjelenik az “Utolsó idők” EP.

– 2017. Klubkoncertekkel indul az év, közben a következő, az előzőhöz hasonlóan öt dalt tartalmazó EP utómunkálatai folynak. A “Felsejlik” című anyag október végén jön ki, s az előzőekhez hasonlóan a csapat Bandcamp oldalán érhető el. A csapat ősztől rendszeresen közreműködik minden hónap első vasárnapján a Debreceni Evangélikus Egyházközség délutáni áhítatán. Ahogy félig viccesen, félig komolyan vallják: “Mi vagyunk az egyetlen zenekar Debrecenben, amely otthon érzi magát templomban és rockkocsmában egyaránt.”

– 2018. Lemezmentes év, melynek során több olyan helyre eljutunk, ahová korábban nem. Az év elején sok időt töltünk hosszú távú tervezéssel és olyan feladatokkal, mint pl. a csendes-akusztikus program összerakása, színpadkép tervezés (arculat, háttérképek készítése), marketing. A szokásos debreceni Campus Fesztiválon kívül játszunk a közösségépítő Ízek Versek Madárfütty fesztiválon Szóládon vagy a balatonszárszói Lutherfeszten is. Az ősz nagy része, s az év vége a próbahelyen telik, új dalok készülnek, újból tervezgetünk, zsizsegünk.