Bio szféra

keresztény rock, keresztény zene

Neonhal zenekar

Eredet: Debrecen
Alakulás: 2015
Műfaj: Christ N’ Roll

Tagok

Nagy Tamás Imre – ének, gitár

„Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem.” (Zsolt 13-6b)

Györki Szilvia – dob, vokál

2008-ban kezdtem el a dobolást a debreceni Rocksuli diákjaként. Itt alakult meg a Strings Of RnR nevű, egy idő után már csak lányokból álló zenekarom. A banda feloszlása után két évig távol maradtam a zenéléstől, mert kislányom született. 2015 tavaszán jött a Neonhal. Jó visszatérésnek gondoltam, de sokkal többet kaptam ennél. Új lehetőséget, új barátokat és új életfelfogást. Ez már nem csak a zenélésről szól. Az üzenet, amit a csapat képvisel, sok mindent megváltoztatott bennem is.

Keveházi Tamás – gitár, vokál

2015 augusztusában csatlakoztam a zenekarhoz. Polgári foglalkozásom néptáncpedagógus, a rockot kortárs népzenének tartom. Fontos számomra, hogy a banda hittel átitatott, pozitív üzeneteket közvetít a közönség felé, emiatt kedvenc Neonhal dalaim a Valaki hív és a Kivezet. Korábban oszlopos tagja voltam a méltán hírhedt, undorgrund Arc Öntevékeny Csoportnak. Kedvenc előadóim a Queen, King Crimson, Pink Floyd, Rival Sons, Chet Baker, nagy tisztelője vagyok Pete Thorn-nak, Földes László Hobo-nak és a (ma már nem működő) debreceni Bugs zenekarnak.

Burai Sebestyén – basszusgitár

Számtalan stílusú, felfogású zenekar és közel 25 év zenélés után talált rám a Neonhal. Ebben a zenekarban azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek a zenélésben, új dalokhoz adhatom hozzá a saját ötleteimet, alakíthatom őket.
Zenei ízlésem egyszerű:
1. The Beatles
2. Frank Zappa
3. minden más


A Neonhal sztori

– 2012-2013. Nagy Tamás Imre hozzákezd saját dalainak rögzítéséhez Csatlós Pál házi stúdiójában. A munkálatok komótos tempóban folynak, időnként le is állnak, míg végül 2013 decemberében megjelenik a “Galaxis útikaluz poposoknak” című album. A hitre jutásról szóló albumról 2014 elején az akkori MR2 Petőfi Kultúrfitnesz című műsorában Horváth Gergely beszélget NTI-vel.

– 2014-2015. Elkezdődik a következő lemez felvétele. Az alapvetően akusztikus gitárokra épülő, az előzőnél gazdagabb hangszerelésű “Kivezet” 2015 májusában lát napvilágot. Itt az ideje, hogy az eddig alapvetően egy emberen alapuló produkció koncerteken is megmutassa magát a közönségnek. Szerveződni kezd az élő, lélegző, eleven Neonhal. 2015. szeptemberben elkezdődnek a próbák.

– 2016. Hosszas próbafolyamatot követően májusban debütál a zenekar. Nyári fesztiválfellépések, őszi megmérettetés a Cseh Tamás program induló zenekarokat támogató projektjében – nem kaptak támogatást -, s új dalok rögzítése. Decemberben megjelenik az “Utolsó idők” EP.

– 2017. Klubkoncertekkel indul az év, közben a következő, az előzőhöz hasonlóan öt dalt tartalmazó EP utómunkálatai folynak. A “Felsejlik” című anyag október végén jön ki, s az előzőekhez hasonlóan a csapat Bandcamp oldalán érhető el. A csapat ősztől rendszeresen közreműködik minden hónap első vasárnapján a Debreceni Evangélikus Egyházközség délutáni áhítatán. Ahogy félig viccesen, félig komolyan vallják: “Mi vagyunk az egyetlen zenekar Debrecenben, amely otthon érzi magát templomban és rockkocsmában egyaránt.”

– 2018. Lemezmentes év, melynek során több olyan helyre eljutunk, ahová korábban nem. Az év elején sok időt töltünk hosszú távú tervezéssel és olyan feladatokkal, mint pl. a csendes-akusztikus program összerakása, színpadkép tervezés (arculat, háttérképek készítése), marketing. A szokásos debreceni Campus Fesztiválon kívül játszunk a közösségépítő Ízek Versek Madárfütty fesztiválon Szóládon vagy a balatonszárszói Lutherfeszten is. Az ősz nagy része, s az év vége a próbahelyen telik, új dalok készülnek, újból tervezgetünk, zsizsegünk.