Bio szféra

Neonhal zenekar

Ússz az árral szemben!

Eredet: Debrecen
Alakulás: 2015
Műfaj: Christ N’ Roll

Portfólió:

– Rendszeresen közreműködnek a debreceni Campus Fesztiválon
– Előzenekarként felléptek a Kowalsky meg a Vega és a Quimby előtt Debrecenben a Lovardában és a Hallban
– Lutherfeszt 2018
– Szikra-díj 2020 TOP 5
– Rendszeresen megjelennek a Brian May Guitars Facebook oldalán
– Szikra Projekt támogatás 2020
– Szikra-díj 2021 TOP 5 és Közönségdíj (Szikra Online Díjátadó Film)

NEONHAL hivatalos csatornák:
keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene

Bemutatkozás

A rockzenéhez sokan negatív absztrakciókat társítanak, de a Neonhal számára a rockzene egyszerűen kortárs népzene. Ahogy Dávid, aki “teljes erővel táncolt az ÚR színe előtt”* a saját korának jellegzetes hangszerein megszólaló zenére, ők is gitárral, dobbal zenét alkotva felszabadult örömtáncra hínak mindenkit! Úgy gondolják az Urat dicsőíteni nem csak térdelve, szemlesütve lehet.

A zenekar célja rámutatni arra: nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk. Isten és ember, hit és vallás, hitünk megélése a mindennapokban: e témák köré fűzhetjük fel dalszövegeiket.

A rockzene a lázadók zenéje volt a kezdetektől, a Neonhal is lázadásra használja, demonstrálva, hogy szemben állnak a csökevényes tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett. Jelmondatuk: Ússz az árral szemben!

*“Dávid és Izráel egész háza pedig szent táncot járt az ÚR színe előtt mindenféle ciprusfa hangszernek, citerának, latnak, dobnak, csörgőnek és cintányérnak a kíséretével. … Dávid is visszatért, hogy megáldja háza népét. De Míkal, Saul leánya kijött Dávid elé, és ezt mondta: Milyen dicső volt ma Izráel királya! Úgy mutogatta magát szolgáinak a szolgálói előtt, ahogyan csak féleszű ember szokta magát mutogatni! Dávid ezt felelte Míkalnak: Az ÚR színe előtt jártam szent táncot, aki engem választott apád helyett és egész háza népe helyett, és engem rendelt az ÚR népének, Izráelnek a fejedelmévé. Igen, az ÚR színe előtt! És ha még ennél is jobban megalázkodom, és még alávalóbb leszek magam előtt, akkor is tisztelni fognak a szolgálók, akiket te emlegetsz.” Sámuel 2. könyve 6. fejezet

Tagok

Nagy Tamás Imre – ének, gitár

„Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem.” (Zsolt 13-6b)
„Isten tökéletlen embereket használ. Kénytelen, ugyanis csak ilyenekből válogathat.” (Adrian Plass)
Felszerelés: Gretsch gitárok, VOX AC30

Györki Szilvia – dob, vokál

2008-ban kezdte el a dobolást a debreceni Rocksuli diákjaként. Itt alakult meg a Strings Of RnR nevű, egy idő után már csak lányokból álló zenekara. A banda feloszlása után két évig távol maradt a zenéléstől, mert kislánya született. 2015 tavaszán jött a Neonhal. Jó visszatérésnek gondolta, de sokkal többet kapott ennél. Új lehetőséget, új barátokat és új életfelfogást. Ez már nem csak a zenélésről szól. Az üzenet, amit a csapat képvisel, sok mindent megváltoztatott benne is.
Felszerelés: Tama Imperialstar dobfelszerelés, Murat Diril cinek

Keveházi ‘Keve’ Tamás – gitár, vokál

2015 augusztusában csatlakozott a zenekarhoz. Polgári foglalkozása néptáncpedagógus. Fontos számára, hogy a banda hittel átitatott, pozitív üzenetet közvetít a közönség felé. Korábban oszlopos tagja volt a méltán hírhedt, undorgrund Arc Öntevékeny Csoportnak.
Kedvenc előadói: Queen, King Crimson, Pink Floyd, Rival Sons, Chet Baker, nagy tisztelője Pete Thorn-nak, Földes László Hobo-nak és a (ma már nem működő) debreceni Bugs zenekarnak.
Felszerelés: Brian May gitárok, Marshall JCM600

Urhegyi Pál – basszusgitár

Zenei pályafutása a 80-as évek közepén kezdődött egy “pille szék” és egy dobverő társaságában.
Azóta számtalan zenei projektben vett részt. Rengeteg jó zenésszel és emberrel volt alkalma együtt dolgozni különféle hangszeren és formációban.
Most tapasztalatával és tudásával igyekszik segíteni a Neonhal zenekar munkáját.
Felszerelés: Squier basszusgitár

A Neonhal sztori

– 2012-2013. Nagy Tamás Imre hozzákezd saját dalainak rögzítéséhez Csatlós Pál házi stúdiójában. A munkálatok komótos tempóban folynak, időnként le is állnak, míg végül 2013 decemberében megjelenik a “Galaxis útikaluz poposoknak” című album. A hitre jutásról szóló dalgyűjteményről 2014 elején az akkori MR2 Petőfi Kultúrfitnesz című műsorában Horváth Gergely beszélget Nagy Tomival.

– 2014-2015. Elkezdődik a következő lemez felvétele. Az alapvetően akusztikus gitárokra épülő, az előzőnél gazdagabb hangszerelésű “Kivezet” 2015 májusában lát napvilágot. Itt az ideje, hogy az eddig alapvetően egy emberen alapuló produkció koncerteken is megmutassa magát a közönségnek. Szerveződni kezd az élő, lélegző, eleven Neonhal. 2015. szeptemberében elkezdődnek a próbák.

– 2016. Hosszas próbafolyamatot követően májusban debütál a zenekar. Nyári fesztiválfellépések, őszi megmérettetés a Cseh Tamás program induló zenekarokat támogató projektjében – nem kaptak támogatást -, s új dalok rögzítése. Decemberben megjelenik az “Utolsó idők” EP.

– 2017. Klubkoncertekkel indul az év, közben a következő, az előzőhöz hasonlóan öt dalt tartalmazó EP utómunkálatai folynak. A “Felsejlik” című anyag október végén jön ki, s az előzőekhez hasonlóan a csapat Bandcamp oldalán érhető el. A csapat ősztől rendszeresen közreműködik minden hónap első vasárnapján a Debreceni Evangélikus Egyházközség délutáni áhítatán. Ahogy félig viccesen, félig komolyan vallják: “Mi vagyunk az egyetlen zenekar Debrecenben, amely otthon érzi magát templomban és rockkocsmában egyaránt.”

– 2018. Lemezmentes év, melynek során több olyan helyre eljutnak, ahová korábban nem. Az év elején sok időt töltenek hosszú távú tervezéssel és olyan feladatokkal, mint a csendes-akusztikus program összerakása, színpadkép tervezés (arculat, háttérképek készítése), marketing. A szokásos debreceni Campus Fesztiválon kívül játszanak a közösségépítő Ízek Versek Madárfütty fesztiválon Szóládon és a balatonszárszói Lutherfeszten is. Az ősz nagy része, s az év vége a próbahelyen telik, új dalok készülnek, valamint Gyarmati Balázs (Soundset Stúdió) segítségével rögzítenek egy U2 és egy David Crowder feldolgozást. Közben tervezgetnek, zsizsegnek.

– 2019. Próbálkozós év. Kipróbálják magukat egy saját szervezésű koncerten, részt vesznek a Víztoronyban rendezett Beatles emlékesten. Bezáródó ajtók helyett újakat keresnek és nyitnak ki. Hangfelvételi módszereket tesztelnek, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbbet. A két, tavaly felvett feldolgozásdal klipként is napvilágot lát, a vizuális megvalósításban az állandó társ, Varga Tamás (Brownhandfilm) nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Novemberben két saját számot (Írd az égre!, Még nem az a reggel) vesznek fel a Soundset Stúdióban.
Hosszú távú tervezéssel és a kis lépések stratégiájával a célokat szem előtt tartva, az eredményességtől függetlenül – de azokat kielemezve – haladnak előre.

– 2020. A világon átsöprő koronavírus járvány két, év eleji fellépés után a Neonhal tagjait is otthonaikba zárja. Próbák nincsenek, de folyamatosan bombázzák a netet egy szál gitáros, intim darabokkal, amelyek közül néhányat később teljes zenekari felállásban is kidolgoznak. Márciusban legújabb daluk, az Írd az égre! bekerül az öt jelölt közé a Szikra-díj Legjobb dalszöveg kategóriájában. A hazai keresztény könnyűzene seregszemléjén nem ők nyernek ugyan, de nyáron jön a hír, hogy a Bolyki György (Bolyki Brothers) által (is) vezetett Szikra Projekt támogatja öt daluk felvételét. Az új szerzeményeket már egy új taggal kezdik próbálni, Burai „Sebi” Sebestyént Urhegyi Pál váltja basszusgitáron. Személyével nem pusztán egy másik zenész kerül a csapatba, hanem egy invenciózus, friss szemlélettel rendelkező, új lendületet hozó figura. Közben júliusban Szilvi és Keve részt vesz a XXVII. Gitármánia Zenei Továbbképző Táborban, ahonnan Szilvi a legjobb dobosnak járó díjjal, egy Murat Diril cintányérkészlettel gazdagabban tér haza.
A szeptember felvételekkel telik, a dobokat a debreceni MMP Stúdióban rögzítik, a gitár- és énekfelvételek pedig a régi producer-hangszerelő társ, Csatlós Pál közreműködésével készülnek.
Decemberben debütál a Még nem az a reggel című daluk, amelyben a zenekar tagjai szándékosan nem szerepelnek, helyette a Piruett táncstúdió világbajnok lányai lejtenek.

Médiatár

2019.04.21. Ezt üzeni a Neonhal a debrecenieknek – videóval (dehir.hu)

2019.04.18. Neonhal klippremier – Új reményt adtál (szoljbeapapnak.blog.hu)

2018.10.01. Keresztyén rockkoncert volt Balassagyarmaton (evangelikus.hu)

2018.07.12. Lázadunk a csökevényes tömegkultúra ellen (Szólj Be A Papnak blog)

2017.12.22. Karácsonyi dallal jelentkezett ez a debreceni zenekar is (Dehir)

2017.11.28. Újabb koncertre készül a debreceni zenekar (Dehir)

2017.11.07. Megjelent és meghallgatható a debreceni Neonhal zenekar ‘Felsejlik’ című EP-je! (Rockbook)

2017.10.26. Holnap jelenik meg a Neonhal új középlemeze (Musicbackstage)

2017.10.24. Felsejlik a debreceni csapat új lemeze (dehir)

2017.06.12. Újabb klip a legutóbbi Neonhal EP-ről (Music Backstage)

2017.06.12. Egyszer csak lett egy klipje a debreceni zenekarnak (dehir)

2017.03.09 Újra beúszik a Neonhal a debreceni éjszakába (dehir)

2017.03.06. Karcos, harcos dallal állt elő a debreceni zenekar (dehir)

2017.01.25. Ha jön a szombat, több debreceni zenekar is színpadra lép (dehir)

2016.12.19. Utolsó idők: karácsonyi ajándék a Neonhaltól (dehir)

2016.12.18. Karácsonyra Rock and roll? (3M)

2016.06.05. Rock az óra körül – Hazai újdonságok (langologitarok)

2016.05.03. Koncertre készül az egyszemélyes debreceni szobazenekar (dehir)

2015.12.18. Vigyázat, szubjektív! 2015 legjei és 2016 szerintünk – 1. rész: Kiss Ákos (grungery)

2015.12.11. És végül… egy újabb kiváló dal Debrecenből (kulter)

2015.12.08. Már-már családi videóval állt elő a Neonhal zenekar (dehir)

2015.08.06. Milyen állat az a Neonhal? (3M)

2015.08.05. Milyen állat az a Neonhal? (dbrc)

2015.07.26. Esküszöm, hogy megesküszöm – Hazai újdonságok (langologitarok)

2015.07.07. Ungot-berket bejárt a zenész Debrecen környékén: itt az új klip (dehir)

2015.05.20. DEBRECORDS: Világszínvonalú indie-rock Debrecenből! (4024)

2015.05.20. Kivezet: megjelent a debreceni Neonhal második lemeze (dehir)

2015.01.16. Leonardo utolsó vacsorája után is dolgozik a debreceni Neonhal (dehir)

2014.11.11. Leonardo festménye alapján készül az új debreceni klip (dehir)

2014.09.21. Jelenetet rendeztél életem filmjében – Nyolc hazai újdonság (langologitarok)

2014.05.21. Isten előbb-utóbb lekaszál – Isten a popzenében (langologitarok)

2014.03.25. Neonhal (hallgato)