Írd az égre! – újrakezdés

A Neonhal zenekar 2020. március 25-én közzé tett kompozíciójának címe: Írd az égre! A dal a választás fontosságáról szól, arról, hogy ha elkötelezed magad valami, vagy esetünkben inkább Valaki mellett, akkor ezt – kerülj bármilyen helyzetbe is – mindig vállald fel a világ előtt!
A dalhoz a klipet Varga Tamás (Brownhandfilm) alkotta. Az osztott képmező lehetőségeivel kísérletező kisfilmben a banda tagjain kívül szerepel a debreceni utcák közismert arca, a többszörös Guiness rekorder, freestyle focista és labdazsonglőr, László Gyula is.

Csatornáink:
keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene

A Neonhal egykor Nagy Tamás Imre egyszemélyes szobaprojektjeként indult, s 2016 óta létezik élő, eleven, koncertező csapatként. Az Írd az égre!, azzal, hogy elkészítésében a teljes csapat részt vett, egyfajta újrakezdést is jelképez. Ezt demonstrálja a Neonhal új logója, melyet Szénási Bence Györk grafikus tervezett, Dankó Imre alapjaiból kiindulva a tagok javaslatai, ötletei szerint. A klip végén megjelenő logó központi eleme a sötétségen neonfényként átvilágító ősi keresztény szimbólum, az ichtus, az árral szemben úszó hal.

Neonhal – Spotify – Ez az a nap!

TUDOD-E…
…azt, hogy a Neonhal dalai közül néhányat már a Spotify-on is hallgathatsz?

Ebben sokat köszönhetünk az Ez az a nap!-nak, ezért az ő kedves szavaikkal tárjuk eléd ezt az információt.

“Ismeritek a Neonhal zenekart? Sajátos stílusuk és elgondolkodtató szövegeik által igazán egyedi színfoltot képviselnek a hazai keresztény zenei színtéren. Hallgassátok meg válogatásalbumukat Spotify-on!” Kattints ide a meghallgatáshoz!

Csatornáink:
keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene keresztény rock, keresztény zene

A Neonhalban már korábban felmerült a szándék, hogy dalmegosztó oldalakon közzé tegye dalait, de úgy tudtuk, hogy csak kiadók tudnak ilyen helyekre zenét feltölteni. Az Ez az a nap! egy segítőkész szerkesztőjével (máig nem tudjuk, személyesen kinek legyünk hálásak az Úron kívül) Instagramon kerültünk kapcsolatba, ahol ő/ők vezettek el minket egy disztribútorig, akinek a kezelésében a Spotify-ra felkerültek a dalok.

Ha elmúlik Karácsony…

De hiszen még el se jött! Legalábbis az idén. Neked mi az a szó, ami kapásból beugrik az év talán legjobban várt ünnepének kapcsán? Szeretet? Ajándék? Család?

keresztény rock, keresztény zene

Nos, kétségtelen, hogy valahol mind megállja a helyét, akkor is, ha pusztán világi szempontból nézzük a szitut.
Nagyon fontos azonban tudnod, hogy Isten, aki maga a szeretet, ezen a napon öltött testet Jézusban, aki számunkra a legnagyobb ajándék. Miért? Azért, mert ő átélve emberi létünk nyűgét, bajait, kétségeit és esendőségét, magára vette minden piszkos, rejtegetnivaló titkunkat, mulasztásainkat és legfőképp bűneinket. Ha értünk hozott áldozatát alázattal elfogadjuk, visszatalálunk Istenhez, akitől botor módon elfordultunk. Így lehetünk valamennyien (újra) egy család tagjai. Nincs ebben semmi fölösleges pátosz, nincs ebben semmi kényszer, “csupán” egy lehetőség, mely mindannyiunk számára adott.

Készüljetek az Ünnepre békével szívetekben!

Mindeközben…

Augusztus vége óta kevés látható dolog történt a Neonhallal, de természetesen úszunk tovább.

keresztény rock, keresztény zene

Tömören összefoglalva az alábbi mérföldköveken vagyunk túl:

– Megjelent a tavasszal rögzített U2 feldolgozáshoz (40) forgatott klipünk. Hatalmas köszönet mindenkinek, aki részt vett a létrehozásában!
– Szeptember 21-én Facebook oldalunkon elértük az 1000. kedvelőt.
– Zenekarunk gitárosa, vokalistája, Keve közreműködőként fellépett az Árnyéknyúl debütáló lemezének bemutatóján a Víztoronyban.
– Nagy Tom énekes, gitáros kétszer is felbukkant hosszabb-rövidebb beszélgetések erejéig a Neonhal dalait rendszeresen játszó FM90 Campus Rádióban.
– Apróságnak tűnik, de nem az, hogy Ez az a nap! megosztotta egy videoklipünket a követői között. Ők szervezték Nick Vujucic kelet európai stadionturnéját.
– Október 28-án a zenei alapokat, november 4-én az éneksávokat vettük fel a Soundset Stúdióban két új dalhoz. Mind az Írd az égre!, mind a Még nem az a reggel elhangzott már koncerteken, mindkettőhöz klip készül majd.
– Felvételre készítünk elő 2, koncerten még nem játszott számot (999 lépés, Éneklek Neki).

Ússz velünk!

Keresztény rock újra Balassagyarmaton

Egy kis Balassagyarmat… Klubfesztivál Bgy. ’19

keresztény rock, keresztény zene

Már csak azért is nagy élmény volt ott lenni, mert ismét találkozhattunk barátunkkal, a hatnapos, Woodstock-ról megemlékező esemény szervezőjével, Bartha István evangélikus lelkésszel és megismerkedhettünk a gyarmati fenegyerek rockgitáros-énekessel, Sugera Bugerával.

Istentől áldott alkalom volt, az biztos!

6 ok, amiért ott kell lenned a Neonhal…

…2019. május 18-i Ébredj fel! – Több mint koncert jén!

1. Mert ez a buli valóban több lesz, mint egy koncert (hommage á Pink Floyd).
2. Mert ezzel egy korszak lezárul és kezdődik egy új (Christ ‘N Roll).
3. Mert ez lesz 2019 egyetlen elektromos Neonhal bulija Debrecenben.
4. Mert nyereményjátékon is részt vehetsz.
5. Mert a koncert után személyesen találkozhatsz a tagokkal és kötetlenül beszélgethetsz velük.
6. Mert a résztvételeddel támogatod a zenekart (hangfelvétel és klip).

keresztény rock, keresztény zene

1. Több mint koncert (hommage á Pink Floyd)

Tudom, milyen egy átlagos koncert: a zenekar eljátssza a dalokat, a frontember jópofa vagy elgondolkodtató szövegeket lök a dalok között, esetleg egy kis kivetítő és fény.
Ezen túllépve, május 18-án a Neonhal – mondhatni – Pink Floyd-i magasságokba repül a koncert szerkesztettségével, ugyanis az elhangzó dalokat egy többszörös történeti vázra fűzzük fel. A számok által felrajzolt ív egyrészt reggeltől estig, másrészt a világias hozzáállástól a hitig vezet. A cél érdekében Karikás Enikő, Pogácsás Petra és Szilágyi Kitti (Szent Efrém Görög Katolikus iskola tanulói) irodalmi idézeteket olvasnak fel és kivetített képek teljesítik ki az élményt.

2. Egy korszak lezárása és egy új kezdete (Christ ‘N Roll)

A Neonhal Nagy Tamás Imre egyszemélyes projektjeként indult és idáig kizárólag az általa és Csatlós Pál által megálmodott, összerakott dalokat játszottuk. Ezzel a koncerttel lezárjuk ezt a korszakot és lassan beépülnek a koncertek programjába a négyfős Neonhal általi alkotások. Nem lesznek ezek jobbak, csak mások, de nem sokkal, hiszen a fő alkotó továbbra is Nagy Tomi.
Az induló új korszakot arculatváltással jelöljük meg, és stílusmeghatározásként a Christ ‘N Roll jelzőt használjuk.
A zenekar történetéről és tagjairól itt találsz további információt!

3. 2019 egyetlen elektromos Neonhal bulija Debrecenben

Akusztikus formában felbukkanunk majd több helyen a városban 2019-ben, de elektromosan, hangosan (dobbal és torzított gitárokkal) ez lesz az egyetlen debreceni koncert az idén.
Elkövetkező fellépéseinkről ide kattintva olvashatsz!

4. Nyereményjáték

2019. április 22-től kezdődően 4 héten át az elővételes (legelső fecske, első fecske és normál elővétel) belépőt vásárlók között kisorsolunk 1-1 exkluzív, a Neonhal összes eddigi hangfelvételét tartalmazó pendrive-ot. Minél hamarabb vásárolsz, annál több esélyed van a nyereményre!

5. Személyes, kötetlen találkozás a tagokkal (a koncert után szeretetvendégség)

A műsor után a DMK emeleti előterében egy kis harapnivalóval és innivalóval várunk minden jelenlévőt. Mi is ott leszünk. Láss, kérdezz!

6. Támogatás (hangfelvétel és klip)

A Neonhal nonprofit alapon működik, a tagoknak nem származik jövedelme a zenekarból. A fellépések és támogatások alkalmával kapott pénzt a zenekarra költjük, ezek felhasználásával készültek és készülnek a zenekar hangfelvételei és videoklipjei, ahogy a legutóbb megjelent Crowder feldolgozás, az Új reményt adtál. Ez a koncert saját szervezésben zajlik így most a jegy megvásárlásával kiemelten segíted munkánk és küldetésünk véghezvitelét. Ússz az árral szemben, ússz velünk!
A bevételeink felhasználásáról bővebben itt olvashatsz!

Másolás vagy mismásolás?

keresztény rock, keresztény zene

Pár hete – vagy napja – nagy port vert fel itthon egy plágium-ügy. Nem ezzel kapcsolatban akarok véleményt nyilvánítani, csak eszembe ötlött, hogy a rock and roll véges akkordkészletéből táplálkozó dalokban óhatatlanul előfordulhatnak véletlen átfedések.

A Neonhal 2013 decemberében kijött első albumán szerepel egy szám, A kezdet címmel. Hallgasd és különösen figyelj az 1 perc 11 másodpercnél induló részre! Aztán tedd be az Ivan and the Parazol 2015-ben publikált Modernial című számát. Ugyanaz az akkordmenet szól két ütemen keresztül, az ének kezdetéig, mint a Neonhal dal fent említett részében.
Nem ugyanabban a hangfekvésben, egy hanggal transzponálva, de kétségtelen a hasonlóság. (Míg a Neonhal dalban Bm, Cisz, Gisz, Disz az akkordmenet, addig Ivan-éknál Cm, Disz, B, F).

Emlékszem, épp kocsiban ülve hallottam a dalukat és rögtön feltűnt a dolog, mégsem kaptam a szívemhez. Ez egy tök egyértelműen adódó akkordmenet, bárkinek beugorhat, aki gitárt vesz a kezébe. (Biztos, hogy alaposan vizsgálódva a mi szerzeményeink között is találhatnánk olyat, amely korábban publikált dalokat idéz meg, akár akkordkészlet, akár hangulat tekintetében.) Ilyen és még ilyenebb hasonlóságokkal tele van a rocktörténelem, aki nem hiszi, járjon utána!

Szeretettel:

Tamás (Nagy)

Hallgat a mély

“Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lk, 2,14)

keresztény rock, keresztény zene

A Biblia soraiban az a csodálatos, hogy egyszerre szólnak az egész emberiséghez és az egyénhez egyaránt. Ez a fenti mondat, melyet az Írás az angyalok seregének tulajdonít, tiszta és érthető, egyszerű, s egyben nagyszerű. Mostanában pedig különösen időszerű.
Hagyjuk a Jézus születésének történetére évszázadok alatt rárakódott vallásos mázat, mindennapjaink kedvenc bálványai helyett helyezzük Őt életünk középpontjába! Ne mondjuk gyerekeinknek, hogy az ajándékot a Jézuska hozza, hisz Ő maga az ajándék! Egy esély arra, hogy helyreállítsuk megromlott kapcsolatunkat a Teremtőnkkel.
Nem kívánunk senkinek kellemes ünnepeket, annál inkább az Úrtól áldott karácsonyt és boldog új esztendőt!

Szeretettel:

a Neonhal

Megyünk hát tovább az Ő útmutatása szerint!

“Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.” (Ézs. 55, 8-9)

keresztény rock, keresztény zene

Néha még hívőként is nehéz megemésztenünk, vajon miért nem alakulnak úgy a dolgok, ahogy mi azt elterveztük. Mindig elképzelem, azok, akik hit nélkül élnek, vajon hogyan állnak fel akkor, amikor padlóra kerülnek, honnan merítik az erőt az újrakezdéshez vagy a folytatáshoz? Nekünk Isten az, Aki erőt és reménységet ad nap mint nap. Ha időnként ide-oda forgatjuk is fejünket – olyasmire figyelve, ami nem érdemli meg figyelmünket -, ha el is bóklászunk jobbra-balra, végül újra és újra ráébredünk arra, Kire kell hagyatkoznunk, Kit kell szolgálnunk, Kit kell megismertetnünk azokkal, akik még nem ismerik Őt. Megyünk hát tovább az Ő útmutatása szerint!
(Fotó: Tamás Varga)

Nagy Tomi

Ha szeretnél élőben látni minket, kattints ide, vagy fent a MIKOR, HOL? menüpontra!